Povijest

Povijest Dobrovoljnog vatrogasnog društva Blaževdol od osnivanja 1944. do 2018.

Poštovani gosti, dame i gospodo vatrogasci dozvolite mi da pročitam, u kratkim crtama povijest ovog DVD-a s opisima za koje mi smatramo da su bitni i ovdje izrečeni.

Blaževdol je mjesto u Zagrebačkoj županiji. Administrativno je u sastavu grada Svetog Ivana Zeline. Prema popisu iz 2001. ima 399 stanovnika. Nemamo nekakve povijesne dokumente koji bi rekli nešto više o samom mjestu pa ovdje ne bi iznosili neprovjerene informacije. Bitan je broj stanovnika i broj vatrogasaca u DVD-a pa sami zaključite.

DVD Blaževdol 2014. godine slavi 70-tu obljetnicu postojanja. Daleke 1944. godine, točnije 14.03.1944. održana je prva osnivačka skupština na kojoj su bili prisutni: Fučkan Ignac, Mikina Ljubomir, Fučkan Stjepan, Fučkan Tomo, Fučkan Juraj, Iviček Tomo, Fučkan Slavko, Fučkan Marko, Fučkan Petar, Fučkan Milan, Fučkan Josip, Fučkan Ivan, Iviček Ljubomir, Iviček Mirko, Bastalec Nikola, Litvić Ljubomir, Litvić Josip, Litvić Stjepan, Litvić Franjo, Litvić Marko, Litvić Josip, Litvić Stjepan, Litvić Mirko, Litvić Mikina Rudolf, Mikina Franjo, Mikina Josip, Antolković Franjo, Štignjedec Stjepan i Grugan Mato.
U tim prvim godinama vlastitim je sredstvima kupljen vatrogasni agregat DKV koji još i danas postoji kao eksponat kod Vatrogasnom domu. Tada nije bilo vatrogasnih prostorija pa su bili prisiljeni taj agregat seliti od kuće do kuće ovisno gdje je mogao biti.

Tako je bilo sve do 1961, kada je 02.08. te godine izdana građevinska dozvola za vatrogasni dom na mjestu gdje je on sada. Gradnja doma počela je 1962. i trajala je do 1965. godine kada je i završen.

Osim tih prvih godina, DVD Blaževdol bilježi velike uspjehe i krajem 60-tih te početkom 70-tih godina. U tom razdoblju se bilježi spajanje DVD-a s kemijskom industrijom “Iskra” (koje je trajalo jedan mandat), nabava prvog vozila IMV kombi i velike aktivnosti u protupožarnoj zaštiti i raznim natjecanjima i vatrogasnim druženjima.

Vrlo je važno posebno spominjati to razdoblje za naš DVD jer je upravo ta generacija udarila prave temelje i ljubav prema vatrogastvu koja se prenijela i na današnje članove (što i ne čudi s obzirom na to da su to očevi današnjih vatrogasaca iz Blaževdola).

U narednom razdoblju nije bilo većih aktivnosti osim uvijek odličnih ekipa na tadašnjim općinskim natjecanjima sve do 1996. godine kada se polako, uz razgovor, počinju okupljati mlade snage. Načelno je dogovoreno buduće rukovodstvo koje bi trebalo biti izabrano na izvanrednoj izbornoj skupštini 1997. godine. Uz nekoliko starih članova (predsjednik Ivan Kavić, zamjenik predsjednika Franjo Fučkan, blagajnik Rudolf Fučkan i nadzorni odbor Branko Fučkan) te 1997. godine izabrani su svi mladi članovi u upravni i nadzorni odbor. Već prve godine krenulo se najprije u renoviranje svega staroga i oronuloga. Javila se ideja o kupovini navalnog vozila. U početku je bilo i malo otpora jer je postojala bojazan od odgovornosti. Drugim riječima, ako imaš kamion moraš ići na požare. Tu su ključnu ulogu odigrali mladi članovi koji su željeli da se kamion kupi i da se obavezno onda ide i na intervencije. Dobrovoljnim prilozima stanovnika Blaževdola, obrtnika a najviše kemijske industrije “Iskra” (50%), stiglo je navalno vozilo iz Nizozemske. Zajedno s vozilom trebala se i izgraditi i garaža, opremljena za prihvat takvog vozila. Tu je opet uskočila “Iskra” kao i kod druge garaže koju su gotovo sami napravili osim farbanja.

Mišljenja sam da je to bio ključan događaj za daljnji procvat DVD-a, jer su se svi okupili oko tog vozila, a još kad se vidjelo da članovi izlaze na intervencije na području cijeloga grada stigao je blagoslov i od onih koji nisu bili blagonakloni toj ideji. Valja reći da članovi, ne samo da na požarne intervencije izlaze bez i jedne kune naknade, nego su neki od njih sami kupili vatrogasne primopredajnike samo da bi mogli pomoći u gašenju. Ista stvar je i s ostalom vatrogasnom opremom koja je u to vrijeme bila i više nego zastarjela. Nažalost, takva je situacija i danas ali ipak možemo reći da smo opremljeni skoro za svaku situaciju.

To je bio pravi početak i odskočna daska za ovo što je DVD Blaževdol danas. Nakon takvog početka društvo je postalo respektabilno u širim okvirima i tek tada je moglo očekivati neku veću pomoć od VZ ili grada. No tu se nije stalo. Napravljena je, odnosno nabavljena, stara cisterna koja je bila logičan slijed nakon navalnog vozila. Ona, osim što je “sklepana” na brzinu, toliko je bila u pogonu u jednoj godini da je nastala sušta potreba za još jednom, malo modernijom cisternom. Naravno da je ta cisterna zahtijevala i malo više financijskih sredstava jer se ne mogu usporediti vozne osobine i sigurnost stare i nove cisterne.

2002, godine kupljena je šasija TAM 190 te je potpisan ugovor s Metal-Elektrom oko nadogradnje cisterne na to vozilo. Iste godine broj članova DVD-a se povećava i sada već DVD broji 74 člana. Te godine je na skupštini DVD-a stasalo 7 mladih članova koji su postali ondašnji izvršujući, a danas operativni članovi.

Citat iz izvještaja glasi:
„Ja vas molim, kasnije kada ćemo odlučivati o njihovom uključenju u izvršujuće članove (njih 7), da ih pozdravite glasnim aplauzom jer su oni to i zaslužili. U krajnjem slučaju oni su i naša budućnost. Sa tim podmlađivanjem i animiranjem naše mladeži mislimo da bi naše članstvo moglo doći do brojke 100 što bi, s obzirom na broj stanovnika otprilike značilo, da je u Blaževdolu svaki 4 stanovnik član DVD“.

Iste godine bili smo i na dislokaciji na otoku Braču s dva člana, ukupno 45 dana, te su naša dva člana položila ispit kao ovlaštene osobe za voditelje požarišta ( Vjekoslav Litvić i Krešimir Puhelek). Ovu godinu posebno spominjem jer je ona bitna za novi uzlet DVD-a kroz već sada respektabilnu aktivnost te se polako stvara slika da ovo društvo više ne može financirati iz dobrovoljnih priloga ili iz članarine.

2003. godine je uveden gradski vodovod u naš dom i završena je druga garaža.

2004. godine slavimo 60 godina djelovanja i moramo se pohvaliti posebnim priznanjem grada Svetog Ivana Zeline za najbolju udrugu grada 2004. godine.

2005. godina je godina koju smo najavljivali 2002. a razlog je financiranje DVD-a. Naime, grad Sveti Ivan Zelina krenuo je u izradu protupožarnog plana te se uvelike radi na statusu DVD-a u tom protupožarnom planu. Do kraja godine plan nije definiran do kraja, kao ni status DVD-a te smo bili prisiljeni upozoriti nadležne na taj problem. S tim u vezi dana 14.11 2005. godine uputili smo službeni dopis na adresu gradskog poglavarstva Svetog Ivana Zeline gdje smo ih obavijestili i upozorili da ako se ne riješi način financiranja DVD-a Blaževdol mi ćemo prestati izlaziti na sve intervencije van MO Blaževdol. Isto takav dopis je poslao i DVD Sveti Ivan Zelina. Naravno da smo to napravili u dogovoru s njima jer smo mi zajedno sa Zelinom bili jedini DVD koji je tada uopće bio u mogućnosti izaći na bilo kakvu intervenciju bez ikakve naknade ili nadoknade troškova za intervencije. U to vrijeme 2005. na 2006. naš član Vjekoslav Litvić bio je zapovjednik vatrogasne zajednice grada, uveden je novi sustav za dojavu požara ili neke druge intervencije kroz jedinstveni broj 112. Županijski operativac je zvao zapovjednika koji je onda mobitelom palio sirenu koja se nalazi na zgradi Iskre i tako su se uzbunjivali naši vatrogasci.

Početkom 2006. godine usvojen je protupožarni plan Grada, DVD postaje centralna postrojba Grada zadužen za južni dio Grada. Isto tako ulazi u direktni sustav financiranja hladnog pogona DVD-a kroz Vatrogasnu zajednicu grada te je konačno riješen problem kontinuiranog financiranja operative DVD-a. Iste godine DVD već ima više od 100 članova o čemu smo sanjali, ako se sjećate u izvještaju, prije 4 godine. Razvija se suradnja i druženje s institutom Ruđer Bošković iz Zagreba, te 5 njihovih djelatnika postaju članovi DVD-a koji su i sudjelovali u zajedničkim operativnim vježbama s našim članovima. 2006. godine vatrogasna zajednica kupuje navalno vozilo Iveco Magirus 81. godište te ga daje na korištenje DVD-u Blaževdol. Mi smo opremili opremom za tehničke i požarne intervencije. To vozilo se i danas koristi kao navalno vozilo u DVD-u. Staro navalno vozilo tada nije bilo u funkciji zbog dosta velikog kvara na pumpi. Godinu 2006. završavamo prvim organiziranjem dobrovoljnog davanja krvi kod nas u domu.

2007. godine se završavaju radovi na dječjem igralištu i parku ispred doma, zamijenjena je kompletna stolarija s novim PVC prozorima, instalirana su nova segmentna vrata na garažama koja se otvaraju pomoću daljinskog upravljača, instaliran je kompresor s instalacijom zraka koja je provedena kroz garaže do svakog vozila, započeli smo građevinske radove na trećoj garaži, prizemlje je gotovo s grubim radovima, nabavljeno je i dosta nove opreme. Od važnije izdvajamo Lukasov hidraulični razvalni alat za spašavanje u prometnim nesrećama, zaštitne interventne jakne i hlače, univerzalne mlaznice, agregati za struju, tank za opasne i agresivne tekućine, 20 pari čizama, izolacijski aparati itd.

Sad kad ovo čitamo gotovo s nevjericom se vraćamo unazad i čudimo se kako je sve ovo bilo moguće. Pogotovo zato što iste te godine, uz sve ovo prije nabrojano, naši operativci su imali 83 intervencije. Tada smo čitali da smo najzaposlenija dobrovoljna postrojba u Zagrebačkoj županiji. Bez problema smo ispunili zahtjev za 20 vatrogasaca koliko ih kao središnja postrojba trebamo imati. Od toga broja 11 naših operativaca su profesionalni vatrogasci sa završenom vatrogasnom školom. Naši zapovjednici, zapovjednik i zamjenik, imaju položene državne stručne ispite za voditelje intervencija i obojica su inženjeri tehničkih struka te ispunjavaju uvjete čak i za zapovjednike u profesionalnim postrojbama.

2008. godine dovršava se treća garaža kao i kompletno mijenjanje krovne konstrukcije na cijelom domu. Pošto se radilo o izuzetno velikom građevinskom zahtjevu kao i financijskom moramo se ponovno zahvaliti dobrim ljudima, Gradu i Županiji koji su nam tada pomogli. Tada dom u Blaževdolu dobiva današnje konture.

2009. je izborna godina te se ekipa koja je vodila DVD od 1996. do 2009. ponovno vraća na mjesto zločina ( konferencijski stol ) i radi se nova podjela dužnosti za budućnost. Ljudi koji su bili na ključnim mjestima smatraju da su oni ispunili svoju misiju, da su udarili neizbrisive temelje, naučili mlade kao se radi i čuva postignuto te se povlače i bira se novo rukovodstvo. Najuspješniji predsjednik u povijesti DVD-a Ivan Kavić postaje počasni doživotni predsjednik DVD-a. Novi predsjednik je Zoran Fučkan, dopredsjednik Alen Vodopijevec, tajnik Krešimir Puhelek, zapovjednik Željko Litvić, ujedno i dozapovjednik Vatrogasne zajednice grada. Ustrojen je novi Upravni odbor od 13 članova, te nadzorni odbor uz jedinog preostalog od nehrđajućeg čelika g. Branka Fučkana kao predsjednika nadzornog odbora. Iste godine kupujemo novi vatrogasni kombi marke Peugeot te zaokružujemo vozni park na sve što nam je potrebno.
Te godine u dogovoru s DVD-om Sveti Ivan Zelina potpisujemo ugovor s T-Com-om te se uključujemo u VPN mrežu sa Zelinom čime je još više povećana komunikacija operativaca, a u sva vozila ugrađene su radio veze.
Kako se polako bližimo današnjici stižemo u 2010. u kojoj osim standardnih vatrogasnih aktivnosti moramo izdvojiti kupnju autocisterne Magirus.
2011. je izuzetno bitna godina ne samo za ovaj DVD nego i za cijelu zajednicu i moramo to ovdje potanko objasniti. Naš tajnik Alen Vodopijevec počeo je intenzivno raditi na sustavu za uzbunjivanje vatrogasaca danas poznatom kao VATROTEL. Više se ne koristi uzbunjivanje putem sirene koja baš i nije prikladna za naše područje, nego zapovjednik zove broj Vatrotela koji automatski zove sve brojeve u sustavu i bilježi tko se javio, tko dolazi i kakva je intervencija. Prvo smo sustav testirali mi i Zelina, usavršili ga prema potrebama, a danas ga koristi više od 100 postrojbi širom Hrvatske uključujuću HGSS. Svaka pohvala Alenu.
Kao šlag na torti na kraju godine, zadovoljni ostvarenim rezultatima, odlučili smo se na organizaciju Rock festivala u našim prostorijama. Bili smo više nego pozitivno iznenađeni rezultatima i odazivu što mladih bendova što posjetitelja. Naravno da je cijela priča postala tradicionalna te festival i dalje postoji i održava se krajem 10. mjeseca svake godine.

2012. godine opet smo dobrano potegnuli te smo na sjevernom pročelju doma postavili fasadu s toplinskom izolacijom, zatvorili smo kanal ispred parkirališta i parka te postavili betonske cijevi u dužini 108 m.

2013. ponovno izborna godina. Uz male promjene u rukovodstvu na mjesto zamjenika predsjednika dolazi Ivica Fučkan, novi tajnik Alen Vodopijevec i zamjenici zapovjednika Davor Fučkan i Karlo Kasak. Ostalo je više manje isto. Branko Fučkan je još uvijek tu. Šala. Bacamo se na opremanje i obuku članova. 19 ljudi je položilo ispit za rukovatelja motornom pilom, testiramo Fire Combat poligon u koji su uključeni elementi samoizbave, nabavljena je veća količina zaštitne i spasilačke opreme gdje bi izdvojio spasilačku opremu za rezanje betona i željeza. Pregrupiranjem članstva zbog novog statuta, za koji nisam siguran da li ovdje postoji čovjek kojemu je novi statut jasan. Možda nekim birokratima meni baš i ne. No, glede i unatoč tome, tim pregrupiranjem, školovanjem i obvezama koji dolaze sa operativcima dolazimo do broja od 26 operativaca s kompletnom osnovnom zaštitnom opremom i liječničkim uvjerenjima.
Osim vatrogasnih tematika bavili smo se i opće korisnim radom te smo poklonili 19,5 m2 površine za potrebe proširenja i izgradnje novog mosta ispred doma. Zahvaljujemo Županu g. Stjepanu Kožiću koji je ovu gestu znao nagraditi kroz obilnu pomoć u nabavi gore opisane opreme. Radi relaksacije ili što bolje pripreme mladi operativno članovi su instalirali teretanu u potkrovlju doma s raznim spravama. Izdvojio bi jednu aktivnost koju gostima vjerojatno neće biti zanimljiva ali je nama itekako ostala u sjećanju te imamo potrebu je ovdje naglasiti. Od našeg prijateljskog društva DVD-a Belavići iz Karlovačke županije, dobili smo poziv za jednodnevno druženje uz rafting i druge sadržaje na rijeci Mrežnici. Dragi prijatelji iz Belavići, moramo vam se i ovim putem zahvaliti jer izlet i druženje je bilo nešto nezaboravno i još smo puni dojmova.

2014-te godine održali smo redovitu godišnju Skupštinu, organizirali smo i svečanu Skupštinu povodom 70 godina postojanja Društva te smo propisno proslavili tu visoku obljetnicu. Osim tih birokratskih stvari i proslava održali smo kontinuitet u vatrogasnoj djelatnosti i ostalim aktivnostima vezanim uz vatrogastvo i naš Vatrogasni dom.
Izdvojio bih ovogodišnju obuku za rad s hidrauličkim spasilačkim alatima koja se održala u Vatrogasnom centru u Zelini, a 16 je naših članova s uspjehom završilo tečaj. Uz prošle specijalizacije za rukovanje motornom pilom i dišne sprave, možemo reći da postrojba raspolaže s vatrogascima osposobljenim za djelovanje u širokom spektru situacija. Igrom slučaja, odmah nakon obuke za rad s hidrauličkim spasilačkim alatima uspjeli smo nabaviti moderan Holmatro spasilački alat na električni pogon s dodatnom opremom – škarama, cilindrima, i razuporom. To je bio popriličan izdatak, ali smo zato s druge strane otplatili kombi vozilo pa više nemamo taj trošak lizinga.
Proslava 70-te godišnjice bila nam je dobar povod za uređenje Vatrogasnog doma te smo pofarbali garaže i samostalno izradili nove ormariće za opremu vatrogasne postrojbe. Obnovljeno je i 15 stolova u sali. Od događanja bih izdvojio organizaciju 4. već tradicionalnog i-Rock festivala” koji se održava ovdje u Vatrogasnom domu.

2015. – Početkom godine nas opet dočekuje novi propisi i zakoni koji mijenjaju način funkcioniranja vatrogasaca koji postaju udruge i moraju uskladiti svoje Statute sa novim zakonom pa odlazimo na razne seminare u vezi toga. Izabrani likvidator. Netom poslije Skupštine 21.02. nabavili smo vlastitim sredstvima Holmatro razvalni alat koji je sufinanciran od strane Zagrebačke županije, VZZŽ-u i VZG-u.

Donacijom nam je stiglo 8 ručnih radio stanica iz DUZS-a.

Promijenili smo dozapovjednika, smjenom Vjekoslava Litvića i izglasavanjem Krešimira Puheleka.

Organiziran je 5. Rock festival. Promijenjena ulazna vrata na sali.

2016. – Posebno smo ponosni na dvije nove natjecateljske ekipe: djeca i mladež, koji su vrijedno vježbali i sudjelovali na natjecanjima.
Osobna oprema je za vatrogasca jedna od ključnih stvari i na tome nismo štedili. Između ostalog nabavljena su 2 nova kompleta izolacijskih aparata, 8 pari čizama, kombinezoni i opasači.

Nastavljeno je stručno usavršavanje te su naši članovi uspješno prošli edukaciju za korištenje dišnih sprava, neki su položili i klasu te su sada “vatrogasci 1. Klase”, a da članstvo i aktivnosti u DVD-u imaju veliki utjecaj na privatni život pokazuje i činjenica da su trojica naših mlađih operativaca upisali Vatrogasnu školu u Zagrebu. Kao Društvo smo podržali njihovu želju i volju s prekvalifikacijom, a to je i još jedna garancija njegovanja vatrogasne struke, prenošenja znanja i iskustava među članovima kao i održavanja kvalitete u izvršavanju intervencija u budućnosti.

Od kulturno umjetničkih aktivnost vrijedi spomenuti organizaciju 6. Rock Festivala pod pokroviteljstvom Grada Svetog Ivana Zeline i Turističke zajednice Grada Svetog Ivana Zelina. Time smo ušli u kalendar događanja Grada.

Dosta se radilo na uređenju okoliša te rješavanju imovinsko pravnih odnosa. U suradnji s Mjesnim odborom te uz pomoć grada uređeno je dječje igralište i započeto je uređenje parkirališta, postavljena je mreža uz potok i slijedi druga faza kojom bismo trebali dovršiti kompletno uređenje okoliša.

Za kraj sam ostavio informaciju o onom što smo jako dugo čekali. No, tko čeka, taj i dočeka. 27.12.2016. potpisan je ugovor između Vatrogasne zajednice Grada Svetog Ivana Zeline i tvrtke Ziegler o isporuci novog navalnog vozila marke Renault sa Zigler nadogradnjom. Vozilo bi trebalo biti isporučeno i predano DVD-u Blaževdol na korištenje 2017-te godine.

2017. – Djevojčice i mladež su kvalificirali su se na Županijsko natjecanje koje bilo održano Klinča selima gdje su djevojčice osvojile 15-to, a mladež 18 mjesto u ukupnom poretku.
Nadalje, naši su se članovi prijavili i na Firefighters stair challenge (natjecanje Vatrogasaca u penjanju 666 stepenica na 31 etaži zgrade WMD u Strojarskoj ulici u Zagrebu): Tomislav Habek, Luka Stojić, Dominik Nakić i Alen Vodopijevec. I tu su osvojeni su značajni rezultati: u svojim kategorijama Luka je osvojio 9 mjesto, Dominik 25., Tomislav 17. (30+), a Alen 2. mjesto u kategoriji 40+ s izolacijskim aparatom (godine su tu izgleda odigrale ključnu ulogu)
Počekom kolovoza na izvanrednoj dislokaciji u Kistanju sudjelovao je Željko Litvić (i dva člana DVD-a Zelina s cisternom) za što je dobiveno je i priznanje Grada Svetog Ivana Zeline za poseban doprinos i promociju grada.
Školovana su 4 nova operativca, položili ispit za zvanje vatrogasac, obavili liječnički pregled te time postali punopravni članovi operativne postrojbe DVD-a koja sada broji 30 članova.

Od opće-društvenih aktivnosti i ove smo godine 25.10. organizirali Rock festival – sedmi po redu, uspješno kao i prethodnih godina.
U suradnji s Mjesnim odborom te podrškom od strane Grada i naših donatora uređen je i opremljen eksterijer:
• Koš, mreža, rasvjeta, novo dječje igralište, stolovi, klupe
I konačno ove godine 2017-te nakon 20-ak godina ugovorena je nabavka novog (novog, ispod čekića) navalnog vozila marke Renault.

2018.
Novo vozilo. Današnju primopredaju tog vozila doživljavamo kao nagradu i priznanje za dugogodišnji humanitarni rad našeg Društva te svih njihovih članova, simpatizera i donatora. Ovo nam je i poticaj da još više zapnemo i održimo nivo kvalitete rada. Postavljena ventilacija u domu. 8. Rock festival najbolji i najposjećeniji do sada.

Predsjednik DVD-a Zoran Fučkan