Potres u Albaniji 26.11.2019.

Potres u Albaniji 26.11.2019.

Snažan potres magnitude 6,4 po Richteru pogodio je rano jutros u 03:54 Albaniju. Epicentar potresa bio je 30-ak kilometara od glavnog grada Tirane. Kako javljaju mediji, više stotina osoba je ozlijeđeno, a najmanje je 18 poginulih. Potres se osjetio na širem području Balkana, kao i u južnim dijelovima Italije. Šteta je velika – više desetaka objekata se urušilo, a građani su ostali zarobljeni pod njima.

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske, Slavko Tucaković izdao je zapovijed o stavljanju u pripravnost vatrogasnih snaga priobalja, državne vatrogasne intervencijske postrojbe, JVP Grada Zagreba te timova s potražnim psima Hrvatske vatrogasne zajednice.

U 13:45 sati, Albaniju je zatresao novi potres jačine 4,7 stupnjeva po Richteru. Potres se dogodio na dubini od deset kilometara, 32 kilometra sjeverozapadno od Tirane.

Prema navodima facebook stranice Hrvatske Udruge za Obuku Potražnih Pasa (HUOPP), u Albaniju su se uz njihove timove uputili i 3 tima partnerske udruge “Kossp Zagreb”. U 14:00 sati stigla je obavijest kako Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite RH putuju helikopterima u Albaniju. Helikopterske posade Hrvatskog ratnog zrakoplovstva ostat će na raspolaganju u Albaniji do daljnjega.

Na twitter profilu EMSC-a (European-Mediterranean Seismological Centre) stoji kako se u Albaniji nakon razornog potresa osjetio i čitav niz slabijih podrhtavanja koji spasiocima dodatno otežaju potragu za unesrećenima iz razloga što su mnoge oštećene zgrade u lošem stanju te prijete urušavanjem.

Misli cijelog hrvatskog naroda su uz Albaniju!

O autoru

Luka Posavec administrator

- Volunteer firefighter - Secretary of the Volunteer Fire Department - Interceptor Analyst at Superbet