OSVRT NA 2019. GODINU

OSVRT NA 2019. GODINU

2019!

Godina velikih dijela s pregršt aktivnosti, kako u operativnom dijelu tako i u društvenom radu DVD-a.

S ponosom možemo istaknuti kako DVD Blaževdol trenutno broji 31-og operativca od kojih svi imaju važeći liječnički pregled te su u svakom trenu spremni izaći na intervenciju.

U operativnom dijelu tako brojimo 50 intervencija. Od toga je 26 požarnih intervencija, 22 tehničke, 1 izvid i 1 izvanredna dislokacija. Na tih 50 intervencija koje su trajale preko 81 sat intervenirali smo s ukupno 364 vatrogasca i 79 vozila. Bilo je tu svega, od požara kuća, objekata i dimnjaka, požara livada, šikara, niskog raslinja do uklanjanja zapreka, srušenih drveća,  davanja rasvjeta, ispumpavanja vode, potraga za nestalom osobom  (koja je moram naglasiti uspješno pronađena) te prometnih nesreća i požara vozila. Na intervencijama u prometu brojimo nekoliko ozlijeđenih osoba koje su na svu sreću uspješno spašene. Na svim intervencijama surađujemo s pripadnicima drugih DVD-ova, JVP-a,  MUP-a, HMP-a, djelatnicima Elektre, Vodovoda i ostalih hitnih službi. Krajem sedmog mjeseca 2019. godine u jeku protupožarne sezone, dok su Dalmacijom harali katastrofalni požari, alarmirani smo  od strane županijskog zapovjednika o izvanrednoj dislokaciji  u mjestu Dubravica kod Šibenika. U vrlo kratkom roku 4 naša operativca bila su spremna za polazak, ali je ona otkazana zbog kiše koja je smanjila intenzitet požara.

Osim intervencija, sudjelovali smo na četiri operativne vježbe od kojih su dvije u našoj organizaciji. Uz operativce našeg DVD-a, na vježbama su sudjelovali i DVD Sveti Ivan Zelina, DVD Paukovec te DVD Komin. Vježbe su nam poslužile za uvježbavanje različitih situacija koje susrećemo na intervencijama te razne načine kako iste što „lakše“, „sigurnije“ i „učinkovitije“ odraditi. U sklopu jedne operativne aktivnosti  održanoj u Blaževdolu, pripadnici GDCK-a održali su predavanje za sve prisutne DVD-e na kojem su nam pojasnili pružanje prve pomoći te primjene AVD-a. Ovim putem se zahvaljujemo Gradskom Društvu Crvenog Križa na poklonjenoj torbi prve pomoći za svaki DVD.

Također, naš zapovjednik Ž.Litvić sudjelovao je na međunarodnoj vatrogasnoj vježbi EU Modex Cres 2019. s kombi vozilom kao potpora provedbi terenskih operacija. Na vježbi koja je trajala 76 sati bez prekida sudjelovalo je preko 300 sudionika iz 10-ak europskih zemalja.

U trećem i četvrtom mjesecu smo sudjelovali na dvije edukacije u organizaciji HVZ-a; Luka Posavec je uspješno položio “Modul 3 -VATROnet” ,a “Modul 2 – Praćenje vozila i GIS alati” su uspješno položili Dino, Karlo, Nikola Litvić, Mato Đuka, Luka Stojić i Luka Posavec. Krajem 2019. godine u prostorijama DVD-a održano je predavanje za zvanje vatrogasca 1.klase na kojem je sudjelovalo 8 naših operativaca te su to predavanje svi uspješno položili. 

Od ostalih aktivnostima kojima smo se tijekom godine bavili, moramo napomenuti  odličnu suradnju s GDCK Sv.I.Zelina na nekoliko projekata –  projekt „Zaželi- osposobljavanje i zapošljavanje u GDCK Sv. Ivan Zelina” u kojem su naši članovi u svoje slobodno vrijeme, zajedno s članovima GDCK-a, uređivali okućnice krajnjih korisnika ; projekt „Djelovanje u katastrofama – Interventni timovi Crvenog Križa”  u kojem je troje naših operativaca u Selcu prošlo nekoliko edukacija o radio komunikacijama, logistici, postavljanju šatora i ostale opreme u slučaju katastrofe, itd…  Također, u zajedničkoj suradnji, obilježili smo Dan Sporta.

Sudjelovali smo i  na dobrovoljnom darivanju krvi, biciklijadi Kluba SIC, kao podrška projektu „Yumicar Donja Zelina“- edukacija osnovnoškolske djece o sigurnosti u prometu, memorijalnom usponu na Sljeme i dr. Ugostili smo i međunarodne putnike – Starsky-a i Hutcha.

Naš pomladak, mladež, ali i operativci sudjelovali su na velikom broju natjecanja i ostvarili zavidne rezultate. Samo neki od njih su: 2.Natjecanje operativnih vatrogasaca u Dugom Selu,  Firefighter Stair Challenge, Gradsko natjecanje u Kominu, XII. Memorijal Igor i Nikica Vodopijevec u Paukovcu, Županijskom natjecanju u Jastrebarskom i sl.

Održali smo i 9.Rock Fest koji je bio najuspješniji do sad te smo time postavili visoku ljestvicu za sljedeći. Po prvi puta, u suradnji s organizacijom „Društvo Naša djeca-SV.I.Zelina“  i Centrom za znanstvene informacije instituta Ruđer Bošković održali smo Humanitarnu razmjenu knjiga i božićnih ukrasa koja je bila pravi hit!

Mnogo toga je napravljeno i što se tiče opremanja i osuvremenjivanja operativaca.  Tako je temeljem Ugovora sklopljenog između Ministarstva poljoprivrede i HVZ-a u naš DVD stigao novi VW Transporter kombi  čime je naš vozni park dodatno pomlađen.  Naravno, valja napomenuti kako je u DVD stiglo i 20 novih kompleta Viking Fire Suits interventnih odijela, nekoliko setova čizama, 10 komada novih interventnih kaciga i 10 pari rukavica.

Prostorije doma također su dobile novo ruho – u kuhinji je ugrađena kuhinjska napa, u sali sustav ventilacije, zidovi su osvježeni novom bojom,  napravljena je kompletna rekonstrukcija poda te je postavljena nova bina. Također, u svrhu dobivanja više mjesta (ali i lakšeg kretanja prostorom) napravljen je prolaz iz sale u prvu garažu. Postavljeno je i nekoliko novih ormarića za interventne opreme operativaca. Na klupama u parku postavljene su drvene sjedalice kako bi korisnicima parka bilo ugodnije. Također, u dogovoru s kemijskom tvornicom Iskrom, na parkingu su iscrtana parkirna mjesta kako bi, u slučaju potrebe, ostalo mjesta i za članove DVD-a.

Trudili smo se biti aktivni i na društvenim mrežama. Pokrenuli smo novu web stranicu na kojoj objavljujemo sve što se tijekom godine desi u DVD-u. Isto tako, formirana je i facebook stranica na kojoj se u vrlo malom roku skupio zavidan broj pratitelja.

Stigla je i 2020. godina. Što reći? Rastemo iz dana u dan, družimo se, sve više nas priznaju i poznaju.  Naravno, uvijek možemo biti i bolji. Trudit ćemo se, biti vrijedni i marljivi, uvijek spremni pomoći.  Svaki operativac zna da posao vatrogasca, pa čak i dobrovoljnog, iziskuje mnogo truda, rada i zalaganja kako bi bio obavljen na ispravan način. Ali nema veze, bili smo i bit ćemo uvijek tu za svakoga komu je pomoć potrebna. A i kad se treba podružiti „ispod vrbe“. 🙂

U ime DVD-a Blaževdol
„Vatru gasi, brata spasi“

O autoru

Luka Posavec administrator

- Volunteer firefighter - Secretary of the Volunteer Fire Department - Interceptor Analyst at Superbet