Organizacija vatrogasne službe u Sv. Ivanu Zelini

Grad Sveti Ivan Zelina nalazi se na sjevero-istočnom dijelu zagrebačke županije i prostire se na površini od 185 km². Na području grada živi 16.268 stanovnika u 62 naselja.  Gustoća naseljenosti je 88 st/km². Područje grada osim naselja Sv. Ivan Zelina je uglavnom ruralno.  Veći javni i gospodarski objekti smješteni su uz državnu cestu D3 Zagreb-Varaždin, u poslovnoj zoni Sv. Helena te u samom naselju Sv. Ivan Zelina. Područjem Grada prolazi državna autocesta A4 u duljini od 19 km.

Planom zaštite od požara određen je ustroj s dobrovoljnim vatrogascima raspoređenim u dvije središnje dobrovoljne postrojbe s po 30 vatrogasaca te dvije ispostave s 10 vatrogasaca.  Grad je organiziran u jedno požarno područje Sv. Ivan Zelina podijeljeno u dvije požarna zone:

  • Požarna zona 1 sjever – Središnja postrojba DVD Sv. Ivan Zelina

sjeverni dio: 37 naselja, 9159 stanovnika

  • Požarna zona 2 jug – Središnja postrojba DVD Blaževdol

južni dio: 25 naselja, 7119 stanovnika

Zaprimanje poziva na broj 193 i 112 je u Županijskom centru 112, a uzbunjivanje postrojbi je putem sustava UVI. Prosječno vrijeme izlaska putem ovog načina uzbunjivanja je od 3 do 4 minute po primitku dojave. Središnje postrojbe Blaževdol i Zelina djeluju prvenstveno u svojim zonama odgovornosti, ali po potrebi djeluju na cijelom području Grada.

Na području Grada godišnje bude između 90 i 140 intervencija, od čega na DVD Blaževdol otpada cca 40-50%.