Australija: Požari i dalje bjesne

Australija: Požari i dalje bjesne

Australijom i dalje haraju požari. U posljednjih 5 mjeseci izgorjelo je gotovo tisuću kuća, devetero ljudi izgubilo je život, a prognostičari ne najavljuju kišu tako skoro. Izgorjela je površina veća od 3 milijuna hektara. Unatoč opasnosti mnogo je onih koji su odlučili ostati u svojim domovima.

Dvjestotinjak šumskih požara bjesni u četiri australske savezne države, više od pola u Novom Južnom Walesu, a 60 ih nije pod nadzorom vatrogasaca. Tijekom vikenda u vatri je gotovo nestao gradić Balmoral, jugozapadno od Sydneya. Vatrogascima pomažu i pripadnici australske kraljevske mornarice.

S požarima, uz ljudske i materijale gubitke, strahovita šteta nanesena je populaciji koala i njihovim staništima. Procjenjuje se kako je preko 2000 koala uginulo zbog posljedica požara te kako je 80 % njihovog staništa uništeno.


Istodobno, australski premijer, kojeg kritiziraju zbog nedovoljnog angažmana u borbi s požarima, nazvao je “nepromišljenima” pozive da učini više u borbi protiv klimatskih promjena. Scott Morrison na udaru je kritika, ponajprije zbog odlaska na odmor u jeku katastrofalnih požara, a onda i zbog reakcije na klimatske promjene. “Znam da potreba za poduzimanjem akcija zbog klimatskih promjena i dalje postoji. Vlada se ne vodi osjećajima, nego činjenicama i radom na zaštiti okoliša i održivosti za budućnost kako bi se zaštitili naše gospodarstvo, radna mjesta i izvori zarade o kojima ovise Australci,” istaknuo je Scott Morrison.

O autoru

Luka Posavec administrator

- Volunteer firefighter - Secretary of the Volunteer Fire Department - Interceptor Analyst at Superbet