22.03.2020. Potres – Intervencije DVD-a Blaževdol

22.03.2020. Potres – Intervencije DVD-a Blaževdol

U nedjelju 22.03. stanovnike šireg područja grada Zagreba pogodio je niz jakih potresa. Za prvim i najjačim magnitude 5.4 po Richteru (epicentar u okolici Kašine na dubini od 10 km), uslijedilo je još nekoliko jačih podrhtavanja (5.0, 3.1,3.0,3.3, 2.8, 2.9,..).  Do ponoći u ponedjeljak, hrvatska Seizmološka služba zabilježila je ukupno 74 podrhtavanja tla. Prvi potres prouzročio je znatnu štetu u gradu Zagrebu i široj okolici. Štete na zgradama i dalje se zbrajaju, 27 građana je ozlijeđeno, od čega 18 teže, a 12 ih je hospitalizirano. Nažalost, teški potres odnio je i žrtvu: djevojčica za čiji su se život liječnici borili jučer je preminula.  Ovim putem izražavamo sućut svim stradalima, a posebno roditeljima malene Anamarije.  Kako navode stručnjaci, manja podrhtavanja su moguća sljedećih par tjedana.

Na našem području također bilježimo neka oštećenja na objektima, na svu sreću ništa strašno. Brojimo 8 intervencija, od čega je 7 uklanjanje oštećenih dimnjaka koji su prijetili urušavanjem na krovište. Lokacije intervencija su: Gornje Psarjevo, Bunjak, Donja Drenova i Blaževdol.

Također, imali smo jedno uklanjanje eksplozivnih naprava (municija) odbačenih u potok ispod mosta u Paukovcu.  Željeli bi istaknuti kako se oružje i dalje može dragovoljno predati u policijsku postaju ili pozivom na dežurne brojeve policije kako bi policijski službenici  izašli na teren te preuzeli eksplozivne naprave ili oružje. Odbacivanjem u prirodu dovodite u opasnost svoj i tuđe živote.

Kako je i dalje u tijeku pandemija COVID-19 virusa, molimo građane da se pridržavaju uputa dobivenih od Kriznog stožera civilne zaštite. Na snazi je i Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj koja vrijedi za sve građane, osim za osobe kojima je izdana propusnica. Operativci DVD-a Blaževdol (i ostalih operativnih društava zajednice uz pripadnike MUP-a) nekoliko puta dnevno putem razglasa obilaze svoje područje te obavještavaju mještane o mjerama opreza.  Za sve informacije možete se obratiti na broj 113 (imajte na umu hitnost poziva).

 Također, na snazi je i Odluka o zabrani paljenja vatre na svim javnim i privatnim otvorenim prostorima na području Grada Svetog Ivana Zeline.

Ovim putem molimo sve građane da se pridržavaju zadanih pravila i smjernica kako bi se sve nedaće riješile čim prije, kako bi se postupno smanjio broj zaraženih i ugroženih građana te kako bi na kraju svima bilo ljepše i lakše.

                                               Vaš DVD Blaževdol

O autoru

Luka Posavec administrator

- Volunteer firefighter - Secretary of the Volunteer Fire Department - Interceptor Analyst at Superbet